Gå til sidens indhold

Lille indikatorfald i byggeriet

Konjunkturbarometer for bygge og anlæg september 2014

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er på minus 11 i september mod minus 9 i august. Trods udsving spores en opadgående tendens over de seneste 20 måneder. Beskæftigelsesforventningerne trækker opad, mens faldende ordrebeholdning trækker modsat. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret

Positive beskæftigelsesforventninger

Igen i denne måned er virksomhedernes forventninger til beskæftigelsen positive med 2 mod 1 i august. I september sidste år var nettotallet minus 10.

Vægtet efter antallet af ansatte vurderer et flertal af virksomhederne, at ordrebeholdningen i september er ikke tilstrækkelig med et nettotal på minus 23. I august var tallet minus 19, mens det tilsvarende tal i september sidste år var minus 19.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Beskæftigelses-
forventninger

Ordre-
beholdning1

Sammensat
konjunkturindikator

2014

April

-1

-12

-7

 

Maj

-11

-14

-13

 

Juni

-4

-15

-10

 

Juli

-2

-13

-8

 

August

1

-19

-9

 

September

2

-23

-11

1 Vurdering af ordrebeholdningens størrelse i forhold til det normale er opgjort ultimo foregående måned.

Største ordrebøger i to år

I ikke-sæsonkorrigerede tal angiver bygge- og anlægsbranchen, at der primo september er 4,7 måneders arbejde sikret i ordrebøgerne, hvilket er det højeste tal i to år. I september sidste år var tallet 4,0 måneder, og i september 2012 var tallet 4,9 måneder. Tre branchegrupper ligger over gennemsnittet. Byggeentreprenørerne har 7,8 måneders arbejde i ordrebøgerne. Anlægsentreprenørerne har 7,6 måneder, og anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed har 4,9 måneders arbejde i ordrebøgerne.

Positive forventningerne til både omsætning og beskæftigelse

I ikke-sæsonkorrigerede tal ligger bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneders beskæftigelse på nettotallet 6 i september mod minus 6 i samme måned sidste år. Vvs- og blikkenslagerforretninger, anlægsentreprenører og el-installatører ligger højest i forventningerne.

Forventninger til de kommende tre måneders omsætning ligger på 14 mod 3 i september sidste år. Her topper vvs- og blikkenslagerforretninger, anlægsentreprenører samt tømrer- og bygningsvirksomhed.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 6 i september mod minus 12 i september sidste år. Kun murere og vvs- og blikkenslagerforretninger har positive forventninger, mens alle andre branchegrupper har negative forventninger.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, september-november 2014, ikke-sæsonkorrigeret

Stor mangel på arbejdskraft især i visse brancher

Virksomheder, der repræsenterer 9 pct. af beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren, melder om mangel på arbejdskraft mod 3 pct. i september sidste år. Blandt anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed mv. er det 17 pct., blandt anlægsentreprenører 16 pct., blandt byggeentreprenører er det 12 pct. og blandt vvs- og blikkenslagerforretninger er det 10 pct. Øvrige branchegrupper ligger under gennemsnittet.

Manglende efterspørgsel oplyses af 19 pct. som årsag til produktionsbegrænsning i september måned. I september 2013 var tallet 22 pct. Finansielle begrænsninger opleves af 6 pct. mod 5 pct. i september sidste år. Dårligt vejr angives af 2 pct., mangel på materialer angives også af 1 pct., mens andre årsager angives af 5 pct. Virksomheder, der repræsenterer 63 pct. af beskæftigelsen, havde ingen produktionsbegrænsninger i september. I september sidste år var tallet 67 pct.

Nyt fra Danmarks Statistik

29. september 2014 - Nr. 497

Hent som PDF
Næste udgivelse: 30. oktober 2014

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten