Gå til sidens indhold

Mest kompensation for faste omkostninger til hoteller og restauranter

Der er indtil videre bevilget 7,4 mia. kr. i kompensation for faste omkostninger i perioden 9. marts til 31. oktober 2020 fordelt på 26.900 virksomheder. Det svarer til, at 8,3 pct. af alle reelt aktive virksomheder i Danmark har anvendt ordningen som følge af COVID-19-relaterede restriktioner.

28. januar 2021 kl. 8:00

I en ny analyse ser Danmarks Statistik nærmere på karakteristika for de virksomheder, der i perioden 9. marts til 31. oktober har fået bevilget kompensation for faste omkostninger, fx udgifter til husleje, licenser eller renteudgifter.

De brancher, der har modtaget de største kompensationsbeløb er Hoteller (822 mio. kr.), Restauranter (534 mio. kr.) og Caféer, værtshuse, diskoteker mv. (329 mio. kr.).

Blandt de brancher, hvor relativt flest virksomheder har fået bevilget kompensation, ligger Fitnesscentre højest med 78 pct. kompenserede virksomheder ud af alle virksomheder i branchen. For brancherne Konferencecentre og kursusejendomme, Caféer, værtshuse, diskoteker mv. og Hoteller er andelen ligeledes over 60 pct.

”Analysen viser, at det især er brancher inden for oplevelsesindustrien, der har fået kompensation for faste omkostninger, fx hoteller, restauranter, biografer og zoologiske haver. Analysen viser desuden, at der er bevilget store kompensationsbeløb til luftfartsindustrien,” siger chefkonsulent i Danmarks Statistik, Peter Bøegh Nielsen.

Analysen viser også: 

  • Der er flest kompenserede virksomheder i brancherne Restauranter (2.625), efterfulgt af Frisørsaloner (1.827 virksomheder) og Taxikørsel (1.562 virksomheder).
  • Blandt de 10 brancher med de højeste kompensationsbeløb er tre brancher inden for luftfart, bl.a. Serviceydelser i forbindelse med luftfart og Ruteflyvning. For de tre brancher tilknyttet luftfart er det gennemsnitlige kompensationsbeløb på mere end 10 mio. kr. per virksomhed.
  • Der er flest kompenserede virksomheder i Byen København, nemlig ca. 5.700 virksomheder. Denne landsdel er også overrepræsenteret blandt de kompenserede virksomheder, når der tages højde for antallet af virksomheder i landsdelene. Dette kan afspejle erhvervslivets sammensætning – og dermed konsekvenser af COVID-19 – i de forskellige landsdele.
  • Især virksomheder med 1-5 årsværk er overrepræsenterede blandt de kompenserede virksomheder, hvorimod virksomheder uden ansatte er underrepræsenterede. Dette forhold afspejler formodentligt ordningens krav til minimumsudgifter og revisorerklæring for en del af kompensationsperioden.

Læs hele analysen her.

Har du spørgsmål til analysen, kan du kontakte chefkonsulent Peter Bøegh Nielsen på PBN@dst.dk eller 3917 3189 og fuldmægtig Fenja Søndergaard Møller på FSM@dst.dk eller 3917 3084.