Gå til sidens indhold

En fjerdedel af sommerhus­ejerne bor mere end 100 km fra fristedet

Afstanden til sommerhuset er i gennemsnit 79 km for danske sommerhusejere, der ikke selv bor i huset hele året. Bag gennemsnitstallet gemmer sig dog betydelig variation.

11. december 2018 kl. 8:00

Næsten hver femte (19 pct.) af sommerhusejerne, der ikke selv boede i deres sommerhuse, havde i 2016 mindre end 25 km til deres sommerhus. 41 pct. havde højest 50 km til deres sommerhus. En fjerdedel havde omvendt over 100 km. Det viser en ny analyse af de danske sommerhuse, som Danmarks Statistik udgiver i dag.

Analysen viser også, at afstandene varierer med sommerhusejernes bopæl, blandt andet fordi der er forskel på, hvor langt der er til de store sommerhusområder. I Københavns Kommune har meget få (7 pct.) under 50 km til deres sommerhus. I de tre næststørste byer, Aarhus, Odense og Aalborg, gælder det for henholdsvis 37 pct., 57 pct. og 75 pct. af sommerhusejerne.

Til gengæld ligger andelen, der har sommerhus mere end 100 km. fra deres bopæl, i Københavns Kommune på niveau med landsgennemsnittet. Her er andelen med 38 pct. højest i Aarhus Kommune. 

”Aalborgenserne ejer ofte sommerhuse i Nordjylland og dermed tæt på Aalborg, mens københavnere oftest ejer sommerhus i Nord- og Nordvestsjælland, men en del ejer også sommerhuse længere væk. Århusianerne og odenseanerne ejer sommerhuse i det meste af landet,” siger Jakob Holmgaard, der har været med til at skrive analysen.

Analysen viser desuden, at næsten hver femte sommerhus ligger i Odsherred eller Gribskov, hvor der også er mange sommerhuse, der bliver anvendt til helårsbeboelse. Til gengæld bliver særligt husene ved den jyske vestkyst og på Bornholm lejet ud om sommeren.

I 2016 ejede ca. 285.000 personer med bopæl i Danmark et sommerhus.

Læs hele analysen ”Sommerhuse i Danmark”.

Kontakt: 
Jakob Holmgaard, fuldmægtig, Danmark Statistik, jho@dst.dk, 39 17 31 24.