Gå til sidens indhold

Hver tredje københavnske husstand har bil

Flere og flere storbyboere bliver bilejere. På ti år har det centrale København fået mere end 16.000 nye husstande med egen bil. I flere københavnske bydele har halvdelen af husstandene nu bil, mens Christianshavn har oplevet den kraftigste stigning i koncentrationen af biler.

27. juli 2005 kl. 0:00

Storbyens bilejere må kæmpe en stadig hårdere kamp for den attraktive parkeringsplads lige ud for opgangen til lejligheden. Der bliver nemlig flere og flere bilejere i det indre København. På ti år har det centrale København fået mere end 16.000 nye husstande med egen bil, viser nye tal fra Danmarks Statistik.  

For ti år siden havde én ud af fem husstande i storbyen egen bil. I dag er det næsten hver tredje københavnske husstand, hvor beboerne kan vælge at tage bilen i stedet for metro, S-tog eller bus.

Analysen omfatter antallet af husstande med rådighed over en eller flere biler i postnumrene fra 1000 København K til og med 2450 København SV. Det svarer til indre by, Frederiksberg, brokvartererne samt bydelene Nordvest og Sydhavn. 

Flest husstande med egen bil i 1500 København V
Sidste år var der 77.800 husstande med egen bil i det centrale København - en stigning på 30 pct. på ti år. I den samme periode er det samlede antal husstande i disse dele af byen steget med lidt over 1000 husstande.

Postdistrikt 1500 København V er nu den bydel, hvor forholdsmæssigt flest husstande har rådighed en bil. Tidligere havde 1800 Frederiksberg C denne placering. I 1500 København V har over halvdelen af alle husstande nu rådighed over egen bil. Både postdistrikt 1500 København V og 1800 Frederiksberg C har nu en større koncentration af biler end flere byer og bydele i provinsen som eksempelvis Esbjerg, Helsingør og Brabrand ved Århus.

Christianshavn er højdespringer
På Christianshavn er der for alvor kommet flere biler på de små gader langs kanaler og havnefront.
Christian den fjerdes gamle bydel har haft den største stigning i koncentrationen af husstande med egen bil. For ti år siden havde færre end 20 pct. af husstandene på Christianshavn rådighed over egen bil. I dag har 35 pct. af de christianshavnske husstande rådighed over en eller flere biler. Christianshavn er samtidig den bydel, som har oplevet den kraftigste stigning i den gennemsnitlige husstandsindkomst. En af de vigtige forklaringer på denne udvikling er naturligvis, at nye familier er flyttet til de mange nyopførte boliger på Holmen - statistikken fortæller, at der er skabt hele 650 nye husstande på Christianshavn i perioden, og mange af nytilflytterne har tilsyneladende valgt at tage bilen med til den historiske bydel.

Færrest biler i Sydvest
Lidt syd for Christianshavn finder vi den bydel med den laveste koncentration af biler i forhold til antallet af husstande. I Sydhavn - distrikt 2450 København SV - har 20 pct. af husstandene rådighed over egen bil. Sydhavn er samtidig distriktet med den laveste gennemsnitlige bruttoindkomst pr. husstand - 249.000 kr. pr. husstand. Tilsvarende er bydelen med den højeste koncentration af biler - 1500 København V - også den bydel, som har den højeste gennemsnitlige bruttoindkomst pr. husstand, nemlig 510.000 kr. pr. husstand.

Interessante nøgletal om danskerne
Oplysningerne i denne artikel stammer fra publikationen Nøgletal på Postnumre 2005, som Danmarks Statistik netop har udgivet. Nøgletal på postnumre giver muligheder for at sammenligne befolkningen i Danmarks forskellige postdistrikter. Du kan blandt andet finde oplysninger om befolkningens alderssammensætning, gennemsnitsindkomst, boligforhold, pendlingsmønstre, rådighed over egen bil mv. Publikationen koster 199 kr. For oplysninger om Nøgletal på postnumre 2005: Kontakt Danmarks Statistik, Formidlingscenter, tlf.: 39 17 37 09 eller e-post noe@dst.dk

Virksomheder eller privatpersoner kan desuden bestille særlige datakørsler for at få adgang til skræddersyede oplysninger på postnummerniveau. Kontakt Erik Sommer på 39 17 35 82 eller eso@dst.dk

Kontakt

Presse
Telefon: 39 17 30 70