Gå til sidens indhold

Enlige har højere sygefravær

Fravær 2016

Lønmodtagere, som bor alene, har højere sygefravær end lønmodtagere, som bor sammen med en partner. De enlige mænd var i 2016 i gennemsnit syge 7,2 dage, mens mændene i par kun havde 5,9 sygedage om året. Dette svarer til, at de enlige mænd havde 1,4 flere sygedage end mændene i par. De enlige kvinders sygefravær lå på 11,6 dage, hvilket også var 1,4 dage højere end sygefraværet blandt kvinder i par.

Fravær på grund af egen sygdom fordelt efter familietype og køn. 2016

Mænd uden hjemmeboende børn har højere sygefravær

Mænd, som ikke har hjemmeboende børn, har højere sygefravær end mænd, med hjemmeboende børn. Dette gælder uanset, om man lever alene eller med en partner. Forskellen er størst, hvor mændene bor i par. Her var mændene uden hjemmeboende børn i gennemsnit syge 6,4 dage i 2016, hvilket var 0,9 dag mere end de mænd, der bor sammen med hjemmeboende børn. De enlige mænd uden hjemmeboende børn havde 0,5 flere sygedage om året end enlige mænd med hjemmeboende børn. De enlige mænd uden hjemmeboende børn var samtidig den gruppe, som havde det højeste sygefravær på 7,3 dage. Mændene, som lever i par med hjemmeboende børn, havde det laveste sygefravær på 5,5 dage.

Sygefravær på grund af egen sygdom fordelt på køn og familietype. 2016

 

Mænd

Kvinder

 

dage pr. år

Enlige uden hjemmeboende børn

7,3

10,9

Enlige med hjemmeboende børn

6,8

12,9

Forskel

0,5

-2,0

 

 

 

Par uden hjemmeboende børn

6,4

10,2

Par med hjemmeboende børn

5,5

10,3

Forskel

0,9

-0,1

Anm.: Antallet af dage er opgjort som fraværsdagsværk, dvs. omregnet til fuld tid. Tallet indeholder ikke fravær pga. børns sygdom, arbejdsulykker og barsel, ligesom personer i fleksjob mv. ikke indgår.

Kvinder med hjemmeboende børn har højere sygefravær

For kvinderne forholder det sig omvendt. Her er det kvinder med hjemmeboende børn, der har det højeste sygefravær. Det gælder især for de enlige kvinder, hvor kvinderne med hjemmeboende børn havde to sygedage mere end de enlige kvinder uden hjemmeboende børn. For kvinderne, som lever i par, er forskellen ikke nær så stor. Kvinder i par med hjemmeboende børn havde et sygefravær, der kun var 0,1 dag højere end kvinderne uden hjemmeboende børn. Blandt kvinderne er det enlige kvinder med hjemmeboende børn, som har det højeste sygefravær på 12,9 dage.

Sygefraværet er højest i kommunerne

I 2016 var lønmodtagerne samlet set syge 8,4 dage i gennemsnit. Sygefraværet var fortsat højest i kommunerne, hvor lønmodtagerne havde 12,9 sygedage efterfulgt af regionerne med 11,6 dage årligt. Sygefraværet i staten samt i virksomheder og organisationer lå på et lavere niveau. I staten var lønmodtagerne i gennemsnit syge 7,6 dage i 2016, mens lønmodtagere i virksomheder og organisationer havde det laveste sygefravær på 6,6 dage.

Sygefravær på grund af egen sygdom fordelt på køn og sektor. 2016

Kvinder har højere sygefravær end mænd

I alle sektorer havde kvinderne højere sygefravær end mændene. Forskellen var størst i kommunerne, hvor kvinderne havde 4,3 flere sygedage end deres mandlige kolleger. Kvinderne i kommunerne havde med 13,9 årlige sygedage samtidig det højeste sygefravær. I regionerne havde kvinderne fire sygedage mere end mændene. Forskellen mellem mænds og kvinders sygefravær var mindst i virksomheder og organisationer, hvor kvinderne havde 2,3 flere sygedage. I staten var kvindernes sygefravær 2,9 dage højere end mændenes.

Brancheforskelle forklarer forskelle i sygefravær

Forskelle i sektorernes branchesammensætning kan bidrage til forklaring af forskelle i sektorernes sygefravær. Branchen sundhed og socialvæsen har generelt et højt sygefravær uanset sektor. 94 pct. af de ansatte i regionerne og 60 pct. af de kommunalt ansatte arbejder netop inden for sundhed og socialvæsen, mens andelen kun er 0,7 pct. i staten og 2,5 pct. i virksomheder og organisationer.

Nyt fra Danmarks Statistik

1. november 2017 - Nr. 420

Hent som PDF
Næste udgivelse: 31. oktober 2018

Kontakt

Kilder og metode

Metoden er beskrevet i statistikdokumentationen, med bl.a. definitioner af fraværsdagsværk og fraværsprocent.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation