Gå til sidens indhold

Analyse af industriens sårbarhed overfor svigt i råstofforsyningen

9. december 2015 af Anna Dorthe Bracht Nielsen

Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer (MiMa) har med data fra Danmarks Statistik undersøgt, hvilke mineralske råstoffer der findes i de råvarer, som danske industrivirksomheder køber. "Mineralske råstoffers betydning for dansk industri -  Anvendelse, forsyningsrisiko og økonomisk betydning" er den første analyse af råstoffernes samfundsøkonomiske betydning og branchernes sårbarhed over for eventuel råstofmangel.

Grundlaget for analysen er data fra Danmarks Statistiks registre om industriens køb af varer, regnskabsstatistik og udenrigshandel.

I rapporten kan man bl.a. få viden om råstoffernes økonomiske betydning for industriens værditilvækst, beskæftigelse og eksport. Jern, aluminium, nikkel og kobber udgør 80 pct. af indkøbene, og for disse er forsyningsrisikoen lille. Men dansk industri køber også bor, krom, magnesium, fosfor, platingruppemetaller og silicium, for hvilke EU Kommissionen vurderer, at der er en forsyningsrisiko. Mange af disse råstoffer indgår i stålprodukter som industrien anvender i stor stil bl.a. til vindmøller.
Undersøgelsen peger på, at der er en betydelig forsyningsrisiko for nogle af de legeringsmetaller, som bruges til netop stål, fx til rustfrit stål.

MiMa er et rådgivende center under De Nationale Geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). MiMa formidler viden om mineralske ressourcers værdikæde fra efterforskning og udvinding til forbrug, genbrug og udviklingen af nye teknologier.


Tags:


Emne:
Geografi: Dansk statistik

Informations­specialisternes blog

Vi kommer langt omkring i statistikkens verden. Falder vi over en spændende statistik, deler vi den med jer her på bloggen.

Bemærk derfor også, at vi henviser til eksterne websites og frasiger os ansvaret for sidernes tilgængelighed.

Læs bloggen