Gå til sidens indhold

Arbejder jyder mere sort end andre i landet?

27. november 2015 af Anna Dorthe Bracht Nielsen

"Det der med moms er aldrig rigtig slået igennem her" er en stående joke i Vestjylland. Det er en kendt myte, at jyderne skulle arbejde mere sort end folk i resten af landet. Rockwool Fondens Forskningsenhed har undersøgt om det rent faktisk er tilfældet. De finder, at den sorte deltagelsesfrekvens er 23,2 pct. i Jylland, 22,3 pct. på Fyn og 21,8 pct. på Sjælland udenfor region Hovedstaden. Disse forskelle er så små, at det konkluderes at jyderne ikke er mere tilbøjelige til at arbejde sort end fynboerne og kun marginalt mere tilbøjelige end sjællænderne udenfor region Hovedstaden. Faktisk er det Region Hovedstaden, der skiller sig markant ud, ved at færre udfører sort arbejde, her er deltagelsesprocenten 18 pct..

Undersøgelsen er lavet på baggrund af 33 spørgeskemaundersøgelser udført i perioden 1994 til 2014. Til undersøgelsen hører også et interaktivt danmarkskort, hvor man kan sammenligne den sorte deltagelsesgrad kommunerne imellem.

Rockwool Fondens Forskningsenhed har gennem flere år udgivet analyser af sort arbejde, hvoraf mange findes gratis på deres hjemmeside.


Tags:


Emne:
Geografi: Dansk statistik

Informations­specialisternes blog

Vi kommer langt omkring i statistikkens verden. Falder vi over en spændende statistik, deler vi den med jer her på bloggen.

Bemærk derfor også, at vi henviser til eksterne websites og frasiger os ansvaret for sidernes tilgængelighed.

Læs bloggen