Gå til sidens indhold

Eksterne brugertests

Danmarks Statistik åbnede d. 7. juni 2022 op for de første brugere af Danmarks Datavindue - Danmarks Statistiks løsning på en fælles indgang til data i Danmark. Danmarks Datavindue er en webløsning, der skal give forskere, analytikere og danske virksomheder et overblik over danske data og smidiggøre den samlede proces fra ansøgning til modtagelse af data. Visionen for Danmarks Datavindue er at skabe én fælles indgang til at servicere alle behov for data til statistik, forskning, styring og analyse. De første trin i opfyldelsen af denne vision har taget udgangspunkt i Danmarks Statistiks Forskningsservice.

For at sikre en god overdragelse af eksisterende funktionalitet fra Forskningsservices tidligere bestillings- og administrationssystem til Danmarks Datavindue, samt visionsønsket om på en smidig måde at processere data fra Danmarks Statistik til brugerne, afholdes der løbende brugertests for kommende brugere af Danmarks Datavindue. Her testes det, om løsningen varetager brugernes behov på funktionsdygtig og brugervenlig vis.

På denne side sammenfattes de overordnede tilbagemeldinger fra deltagerne som bidrog til brugertesten. Dette inkluderer de overordnede input til løsningen, som vil indgå i Danmarks Statistiks prioriteringer i den fremtidige udvikling af Danmarks Datavindue.

Fremgangsmåde og brugertyper

I løbet af 2022 afholdes brugertests for en række kommende brugere af Danmarks Datavindue. Formålet med brugertestene er at afdække, hvorvidt testversionen af Danmarks Datavindue understøtter brugernes behov i forbindelse med bestilling og administration af data på en funktionel og brugervenlig måde.

I forbindelse med udviklingen af Danmarks Datavindue er der identificeret en række forskellige brugergrupper baseret på brugernes forventelige berøringsflade med Danmarks Datavindue. Disse brugergrupper er udgangspunktet når invitationer sendes ud til brugertest.

Brugergrupper i Danmarks Datavindue

I arbejdet med Danmarks Datavindue er der identificeret forskellige brugergrupper, som der tages udgangspunkt i når invitationer sendes ud til brugertest. De er som følger:

  • Brugergruppe 1: Superbrugere af Forskningsservice, f.eks. projektdatabaseadministratorer.
  • Brugergruppe 2: ”Elite”-brugere, f.eks. brugere med ønsker om HPC (High Performance Computing).
  • Brugergruppe 3: Nye og ikke-erfarne brugere, herunder også f.eks. Ph.d.- og specialestuderende.
  • Brugergruppe 4: Brugere fra den private sektor og/eller med kommercielle formål.
  • Brugergruppe 5: Brugere af Myndighedsordning og/eller Lovmodellen.
  • Brugergruppe 6: Interne medarbejdere i Danmarks Statistik.

Brugertestene foregår hos Danmarks Statistik, hvor deltagerne introduceres til visionen og tankerne bag Danmarks Datavindue. Deltagerne får efterfølgende midlertidig adgang til en beta-version af Danmarks Datavindue, som de får lov til at teste med udgangspunkt i en række testcases, der mimikere opgaver, brugerne forventeligt vil skulle varetage i deres hverdag.

Testen afsluttes med en fælles session hvor der samles op på deltagernes oplevelser med applikationen, og hvor deltagerne får mulighed for at tilkendegive og diskutere ønsker til fremtidig funktionalitet. Deltagernes feedback og fremtidsønsker noteres og bliver efterfølgende behandlet af de tilstedeværende fra Danmarks Statistik, der til dagligt er involveret i udviklingen af Danmarks Datavindue.

Fremtidig brugerinvolvering

Viden og input fra de forskellige typer af brugere hjælper Danmarks Statistik med at understøtte brugernes behov gennem Danmarks Statistiks vision om at skabe en fælles indgang til at servicere alle behov for data til statistik, forskning, styring og analyse. Danmarks Statistik ønsker derfor at fortsætte dialogen med kommende brugere af Danmarks Datavindue, både med de, der tidligere har deltaget, samt brugere fra andre brugergrupper.

Hvis du er interesseret i at deltage i samarbejdet om Danmarks Datavindue, f.eks. ved deltagelse fremtidige brugertests, er du meget velkommen til at kontakte Cajsa Mølskov (CMS@DST.dk). Inkluder gerne et par linjer om, hvordan Danmarks Datavindue er relevant for dig.

Hvis du har spørgsmål til applikationen eller projektet er du velkommen til at kontakte programleder Camilla Geisler Johannessen (CGH@DST.dk).

Første brugertest

Ved den første eksterne brugertest, d. 3. marts 2022, deltog seks brugere fra brugergruppe 1, der i dag varetager roller som administratorer og/eller datamanager fra:

  • VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd)
  • Økonomisk Institut på Københavns Universitet
  • Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet
  • Center for Registerforskning (Århus)
  • Økonomisk Institut på Copenhagen Business School

Brugerne har en omfattende kontaktflade med Forskningsservice, og er nuværende brugere af BOA. Af denne årsag var der i forbindelse med testen bl.a. et særligt fokus på, hvordan den nye webløsning på bedst mulig måde kommer til at understøtte deres opgaver.

Feedback fra deltagerne

Der blev udvist nysgerrighed og engagement omkring Danmarks Datavindue fra deltagerne på dagen, dels over for den præsenterede løsning og dels for de fremtidige muligheder. Der blev identificeret områder med mulighed for forbedring, samt hvilke områder der fungerede godt. Derudover blev der tilvejebragt en mængde idéer og inputs til fremtidige funktioner, hvilket bidrager væsentligt til planlægning og udvikling af Danmarks Datavindue.

Den overordnede reaktion fra deltagerne var generelt, at de kunne se sig selv som brugere af webløsningen i fremtiden, og at denne på flere punkter havde potentiale til at kunne smidiggøre deres arbejde.

Herudover blev følgende specifikke områder fremhævet som mulige forbedringstiltag:

Fokuspunkter i applikationen, første brugertest

Dybde

Deltagerne var opmærksomme på, om der kunne navigeres effektivt og fandt nogle mangler herved, specifikt i form af hvor mange kliks det var nødvendigt at foretage. De udtrykte et behov for mere ”flade” strukturer, hvor flere ting kan vises på én gang, frem for at gemmes væk bag klik.

Aflastning af gentagelsesprocesser

Mulighed for at gøre gentagne processer nemmere, f.eks. ved at kunne duplikere og genbestille (dele af) større projekter ved ny data, eller ved at kunne sammensætte ”pakker” af data, der kan genbruges.

Sammenhæng udenfor applikationen

Sammenhæng mellem processer der stadig foregår udenfor/sideløbende med applikationen, f.eks. deltagernes interne journaliseringsprocesser og mulighed for at eksportere lister, data m.m. til disse formål.

Responstid / Performance

At være opmærksom på responstid fra systemet, og opretholdelse af en god performance, uanset antallet af brugere på applikationen.

Hjælpetekster

Implementering af hjælpetekster i applikationen, hvilket på tidspunktet for testen var påbegyndt, men mangelfuldt.

Sprog

Oversættelse af applikationen til andre sprog, herunder særligt engelsk.

Ud over de specifikke forslag til forbedringer blev der givet en række relevante inputs til brugergrænsefladens specifikke opbygning, såsom måden og strukturen der benyttes til at udvælges data (registre og variable) til projekterne, samt systemets kommunikation med brugeren om f.eks. elementer, der mangler udfyldelse.

Brugerne udviste ivrighed for at udforske mere af webløsningen, også ud over den tid og de opgaver der var planlagt til selve test-sessionen. Der var særligt stor interesse for den måde, løsningen præsenterer og visualiserer variable og dækningen af disse på. Derudover blev den øgede fokus i webløsningen på kobling mellem tilgængelig data og dokumentationen fremhævet som positivt. Afslutningsvist blev det nævnt, at testgruppen så frem til yderligere deltagelse i lignende arrangementer, hvis der blev mulighed for det.

Ud over hvad der allerede fandtes i webløsningen på tidspunktet for brugertesten blev der også bragt ønsker op om fremtidige muligheder i Danmarks Datavindue:

  • Øget mulighed for at samle kommunikationen mellem Forskningsservice og forskerne, ved f.eks. at tillade brugerne at vedlægge datasæt og filer, der kan være relevant for vurdering af projekter og udlevering af data.
  • Mulighed for at bruge funktionalitet (f.eks. visualiseringen af datadækning) fra applikationen til deres egne data, samt bedre mulighed for koordinering af brug af data fra egne databaser med data fra Danmarks Statistik.
  • Implementering af tastaturnavigation og genvejstaster, der ville gøre navigationen hurtigere og mere effektiv for erfarne brugere af systemet, uden at hindre nyere brugere.

Deltagernes feedback, både til eksisterende funktioner og fremtidsønsker, er et væsentligt supplement til de drøftelser, og ikke mindst prioriteringer, som er planlagt i den videre udvikling af Danmarks Datavindue.

Engagementet fra deltagernes side i Danmarks Datavindue vidner om et behov for understøttelse af de processer, webløsningen muliggør.

Behandling af feedback

Brugertesten gav indsigt i, hvordan brugerne egentlig benytter den nye webløsning, samt hvordan de forventer, at den kan benyttes. Tilbagemeldingerne fra deltagerne vil derfor blive taget med i videre udvikling af applikationen, for fortsat at sikre en god brugeroplevelse.

Input fra deltagerne er samlet og prioriteret af Danmarks Statistik, med henblik på at identificere hvad der kunne tilføjes til applikationen inden den udrulledes til de første brugere 7. juni 2022. Her blev der taget udgangspunkt i problemer der var observeret under deltagernes brug af applikationen, og især udfordringer, der hindrede brugernes opgaveløsning.

De områder hvor implementeringen er blevet prioriteret inden udrulningen af applikationen 7. juni 2022, fremgår af nedenstående:

Prioriterede områder, første brugertest

Hjælpetekster

Implementering af vejledning og hjælpetekster i selve applikationen vil bidrage til en bedre forståelse af, hvad de forskellige funktioner gør og hvordan brugeren skal forholde sig til dem.

Sprog / Oversættelse

Oversættelse af applikationen til engelsk vil sikre, at vi kan inkludere en potentielt stor brugergruppe.

Fix af problematisk grænseflade

Specifikke grænsefladeelementer skabte problemer i brugerrejsen, herunder mængden af kliks elementer nødvendigt for at tilføje et register, og kommunikationen omkring valg af variable.

De områder, der ikke er mulige at implementere inden udrulningen, er blevet beskrevet i projektets backlog, hvorfra de vil blive inddraget i udviklingen af senere versioner. En samlet (opsummeret) liste over inputs fra det første brugermøde kan ses herunder:

Samlet brugerinput fra første brugertest, marts 2022

Drag and drop

For at vælge variable i variabelvælgeren skal der benyttes drag-and-drop funktion. Dette var ikke intuitivt.

Manuel ”Gem”-knap

Det var uklart, om/hvornår valg var blevet gemt.

Emnestruktur

Mulighed for at til- og fravælge emnestrukturen i registervælgeren.

”Hurtig”-valg af register

Tillad hurtigere tilvalg af registre fra registervælgeren.

Match-funktion

Tydeliggør match-funktionen på variable i registervælgeren.

Global periodeangivelse

Mulighed for angivelse af periode for data på tværs af populationer.

Duplikér projektindstilling

Mulighed for at kopiere og ”genbruge” projektindstillinger

Tomme felter

Bedre visualisering af tomme felter og indhold der mangler.

Hjælpetekster

Udarbejdelse og implementering af hjælpetekster ved problematiske områder.

Bedre advarsler

Bedre kommunikation om hvad der sker, når destruktive handlinger foretages.

Bedre visning

Bedre mulighed for at vise flere ting på én gang.

Projektdatabaser

Understøttelse af data fra projektdatabaser og hvad, der hører til.

Genvejstaster

Mulighed for tastaturnavigation og understøttelse af ”ekspert-bruger opførsel”.

Knap-typer

Ensretning og strømlining af typer af knapper.

Upload af data

Mulighed for at uploade (egen) data til webløsningen, for at bruge f.eks. dækningsoversigten.

Upload af projekter

Mulighed for indlæsning af tidligere projekter i applikationen.

Pre-selection af variable

Obligatoriske variable kan være automatisk valgt på forhånd.

Download af projekter

Mulighed for at hente et projekt ud af webløsningen, på kode-niveau.

Interval-perioder

Mulighed for at vælge data i intervaller, f.eks. Q1 hvert år, men ikke Q2, 3 og 4.

Datapakker

Implementering af allerede-sammensatte datapakker, der nemt kan vælges.

Mindre dybde

Bedre mulighed for at vise flere ting på én gang (flad i stedet for dyb struktur).

Scroll-vinduer

Færre scroll-vinduer.

Frem/tilbage-knapper

Bedre navigationsmulighed ved implementering af frem/tilbage-knapper.

Data om/til population

Bedre kommunikation vedr. beskrivelsen af en population.

Tydeliggørelse af placering

Brugerens placering i processen kan tydeliggøres visuelt.

Underskrifter

Mulighed for at få underskrifter fra ikke-brugere.

Eksport

Mulighed for at eksportere projekter til f.eks. journalisering.

Fastholdelse af aktivitet

Bedre oplevelse ved tilbagevenden til webløsningen efter auto-log-out.

Sprog

Oversættelse af applikationen til engelsk.

Bilag

Mulighed for at vedlægge bilag til projektindstillinger.

Anden brugertest

Til den anden brugertest, d. 10. maj 2022, blev der inviteret brugere fra de kommercielle analyse- og forskningsmiljøer (brugergruppe 4), samt nogle mere erfarne brugere fra forskningsverdenen (brugergruppe 2). Det primære fokus for udvælgelsen til dette brugermøde var at få nogle nye perspektiver fra deltagere, der ikke har deltaget i tidligere brugerdialoger omkring Danmarks Datavindue, og har mindre erfaring med bestilling af data fra Forskningsservice.

Deltagerne i brugergruppemødet var fra hhv.:

  • Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet
  • COWI
  • PenSam

Resultater

Denne test-session var de deltagende brugeres første møde med Danmarks Datavindue. Brugerne udviste manøvredygtighed og effektivitet med at komme ”rundt” i applikationen. Der var en stemning af entusiasme og nysgerrighed, samt en generel tilfredshed omkring de muligheder, de forskellige funktioner potentielt kunne tilbyde dem fremover.

Overordnet set, i forhold til forbedringsmuligheder, var følgende punkter oppe og vende på denne brugertest:

Fokuspunkter i applikationen, andet brugermøde

Navigation i bestillings-proces

For at bestille data gennem Danmarks Datavindue skal brugerne udfylde en mængde af nødvendige informationer. Disse kan udfyldes i vilkårlig rækkefølge, men navigationen i mellem de forskellige punkter kunne gøres mere tydelig.

Sprog

Brugerne udtrykte et behov for at have især certificerings-deling af Danmarks Datavindue på engelsk.

Udtræksperiode

Der var et ønske om at kunne tilpasse udtræksperioden for data på tværs af en projektindstilling, så det ikke skulle gøres separat for hvert register.

Registerforslag

Registerforslagsfunktionen havde potentiale, men kræver noget justering. Den ønskedes også udbredt til at kunne foreslå registre baseret på populationsbeskrivelserne.

Kopiér projekt

Mulighed for at kopiere hele projekter/projektindstillinger vil aflaste brugerne fra noget gentagelsesarbejde.

Søgning

Optimering af søgefunktionen på flere områder, herunder mulighed for brug af genvejstaster, samt en bedre sortering af resultaterne.

Alle inputs blev samlet og prioriteret, og bliver placeret i applikationens backlog til mulig senere implementering.

De deltagere der allerede havde stiftet bekendtskab med Forskningsservice og deres arbejdsgange udtrykte tilfredshed ved udsigten til, at kontakten fremover kunne samles på én platform. Herudover var deltagerne interesserede i at kunne minimere antallet af e-mails og dokument-rundsending blandt deres medarbejdere i deres egne organisationer, i og med at flere brugere f.eks. kan arbejde på samme projektindstilling. Ligeledes udtrykte de nyere brugere, at de var glædeligt overraskede over, hvor nemt de ville kunne bestille data fra Danmarks Statistik, når de fik adgang til systemet – og at de håbede på at komme på snarest muligt.

Denne brugergruppe blev også præsenteret for en ny funktion i Danmarks Datavindue, hvorigennem brugerne kan blive certificerede til at benytte mikrodata fra Danmarks Statistik. Dette blev omtalt som en potentiel stor lettelse fra brugernes side, da de p.t. selv skal facilitere dette for medarbejdere i deres respektive organisationer.

Fremtidsønsker

Under brugermødet blev også muligheder for fremtidig funktionalitet bragt op, både med henblik på hvad der bedre ville understøtte deres processer på nuværende tidspunkt, samt hvad der kunne være interessant at udforske nærmere af helt nye ting. En del af de emner der blev bragt op af denne brugergruppe havde også været oppe og vende ved den første brugertest.

  • Yderligere automatisering og sammenhæng mellem systemet og populationsafgrænsningen. I samme led som at data nu kan vælges og afgrænses systemisk, ønskedes det at populationer kunne sættes op ud fra f.eks. nogle prædefinerede kriterier, således at hele processen kunne automatiseres.
  • Mulighed for at vedlægge filer og datasæt, for at samle kommunikationen yderligere i applikationen og undgå at skulle kommunikere uden for systemet, f.eks. vha. e-mails.
  • Udfoldning af hvordan projektdatabaser (administration og levering af data til disse) samspiller med eksisterende funktionalitet.

Deltagernes ønsker til fremtidig funktionalitet bliver benyttet til at kortlægge og prioritere udviklingen af applikationen fremadrettet.

Behandling af feedback

Brugermødet skabte indsigt i, hvilke områder af applikationen der fungerer, og hvilke der kunne optimeres. De områder af applikationen som brugerne havde størst problemer med forventedes også at blive adresseret først, for at skabe en bedre brugeroplevelse.

Prioriterede indsigter fra denne brugertest forventes arbejdet på løbende i sommeren og efteråret 2022, som en del af udviklingsaktiviteterne for Danmarks Datavindue. Herunder kan det nævnes, at f.eks. oversættelse til engelsk, samt mulighed for at søge vha. ”enter”-tasten allerede er implementeret ved udgivelse. Andre elementer på listen tages med i en backlog for applikationen, hvorfra de løbende vil blive prioriteret ind i udviklingsprocessen. Listen af samlet (opsummeret) brugerinput fra den anden brugertest kan ses herunder:

Samlet brugerinput fra anden brugertest, maj 2022

Drag and drop

For at vælge variable i variabelvælgeren skal der benyttes drag-and-drop funktion. Dette var ikke intuitivt at finde funktionen, men fungerede godt ellers.

”Gem”-knap

Det var uklart, om/hvornår valg var blevet gemt. Autogem fjerner fokus fra tekstfelter.

Navigation i flow

Frem/tilbage navigation i projektindstillingsflowet – antaget sekventiel proces med forslag om implementering af f.eks. frem/tilbage-knapper.

Register <-> Variabel

Bedre navigation mellem registervælger og variabelvælger.

Populationsafgrænsning

Mulighed for systematisk afgrænsning af populationer.

Global periodeangivelse

Mulighed for angivelse af periode for data på tværs af populationer.

Duplikér projektindstilling

Mulighed for at kopiere og ”genbruge” projektindstillinger

Søgning i registervælger

Bedre feedback på hvornår der er søgt, hvordan emne-strukturen kan til- og fravælges ifbm. søgning, mulighed for at bruge ”enter”-tast til at søge.

Registerforslag

Transparens ved forslag, samt mulighed for at få forslag pr. population.

Bestillingsperiode

Mulighed for at vælge ”fra” før ”til”.

Projektdatabaser

Understøttelse af data fra projektdatabaser og hvad, der hører til.

Indkøbskurv

Bedre synlighed af funktionen, samt ingen auto-luk.

Indsend projektindstilling

Tydeligere kommunikation vedr. mulighed for indsendelse af projektindstilling, samt hvad der sker efter indsendelse (f.eks. at den kan sendes retur af en admin).

Certificeringsvejledning

Vejledningen bør åbne i et andet vindue end applikationen.

Ordlyd

Ændringer til forskellige uklare termer brugt i applikationen, herunder f.eks. ”genindstilling”, ”mit overblik” og ”nulstil”.

Sprog

Oversættelse af applikationen til engelsk, særligt certificeringsmodulet.

Bilag

Mulighed for at vedlægge bilag til projektindstillinger.