Gå til sidens indhold

Industriens konjunkturindikator rutscher nedad

Konjunkturbarometer for industri oktober 2014

Den sammensatte konjunkturindikator for industrien er faldet fra minus 9 i september til minus 16 i oktober og er langt fra sidste års og forårets opadgående tendens. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving. Af indikatorens tre komponenter er produktionsforventningerne fortsat positive. Derimod udvikler ordrebeholdningen sig negativt, og færdigvarelagrene vurderes som for store.

Sammensat konjunkturindikator for industri, sæsonkorrigeret

Positive produktionsforventninger

De sæsonkorrigerede produktionsforventninger er i oktober på niveau med september med 8. I oktober sidste år var tallet 21.

I ikke-sæsonkorrigerede tal er industriens vurdering af ordrebeholdningen på minus 32 i oktober mod minus 19 i september. I oktober sidste år var den 2.

Med nettotallet 23, som ikke er sæsonkorrigeret, vurderer en overvægt af virksomheder, at færdigvarelagrene er for store ved oktober måneds start. Tallet var 16 i september i år og 3 i oktober sidste år.

Sammensat konjunkturindikator for industri


Nettotal

 

Færdig-
varelagre1

Samlet
ordrebeholdning

Produktions-
forventninger

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

sæsonkorrigeret

2014

April

16

17

26

9

 

Maj

11

9

7

2

 

Juni

24

-2

7

-6

 

Juli

22

-14

-2

-13

 

August

5

-16

6

-5

 

September

16

-19

8

-9

 

Oktober

23

-32

8

-16

1 Færdigvarelagre vurderet som for store påvirker den sammensatte konjunkturindikator i negativ retning.

Fald i ikke-sæsonkorrigerede produktionsforventninger

Det ikke-sæsonkorrigerede nettotal for forventningerne til produktionen er faldet fra 16 i september til 7 i oktober. I oktober 2013 var indikatoren på 19. Forventningerne til udviklingen i beskæftigelsen er steget fra 2 til 3 i oktober. I oktober 2013 var forventningerne 5. Den samlede ordreindgang forventes uændret, på trods af negative forventninger til eksportordreindgangen på minus 9. Forventningerne til salgspriserne er faldet fra minus 13 til minus 22 i oktober. Indikatoren var på minus 9 i oktober sidste år.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, oktober-december 2014, ikke sæsonkorrigeret

Forskellige forventninger blandt sektorerne

Investeringsgodeindustrien (fx maskiner til produktion m.m.) viser positive forventninger til produktion og beskæftigelse og negative forventninger til eksportordreindgange og salgspriser.

Mellemproduktindustrien (fx kemiske produkter) viser negative forventninger til alle ovenstående indikatorer.

Fremstilling af varige forbrugsgoder (fx møbler, elektronik og legetøj) viser positive forventninger til produktion og beskæftigelse og som eneste sektor også positive forventninger til eksportordreindgange og salgspriser.

Fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder (fx fødevarer og medicin) viser positive forventninger til produktion, beskæftigelse og samlede ordreindgange, men negative forventninger til eksportordreindgange og salgspriser.

Nyt fra Danmarks Statistik

30. oktober 2014 - Nr. 544

Hent som PDF
Næste udgivelse: 27. november 2014

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.
Brancherne i industri er grupperet i fire hovedsektorer ud fra, hvilke produkter der fremstilles. Investeringsgoder er produktionsmidler i form af fast realkapital som maskiner og transportmidler. Mellemprodukter er materialer, som andre industrier eller erhverv videreforarbejder, fx råstoffer og kemiske produkter. Varige forbrugsgoder er fx møbler. Ikke-varige forbrugsgoder er fx fødevarer.
Kun tidsserier, der udviser en klar sæsoneffekt, er korrigeret for sæsonudsving.

Vis hele teksten » « Minimer teksten