Gå til sidens indhold

Storbybørn fravælger erhvervsuddannelserne

Fra grundskole og gymnasiale uddannelser til fortsat uddannelse 2016

Alle de store bykommuner ligger under landsgennemsnittet, når man ser på andelen af unge, der enten har gennemført eller er i gang med en erhvervsuddannelse, fem år efter de har forladt grundskolen. I 2016 havde København en andel på 15 pct., Aarhus 16 pct., Odense 19 pct. og Aalborg 21 pct. Aalborg ligger dog tæt på landsgennemsnittet på 22 pct., men kommunen har den laveste andel i Region Nordjylland, hvor gennemsnittet er 26 pct. Det er således især børn, som vokser op i kommuner i tyndt befolkede områder, der vælger at tage en erhvervsfaglig uddannelse. Mere end hver tredje af de unge i Norddjurs og Kerteminde Kommune er i gang med eller har gennemført en erhvervsfaglig uddannelse fem år efter grundskolen. Til sammenligning er det mindre end hver tiende i Gentofte, Rudersdal og Lyngby-Tårbæk.

Andel der er i gang med eller har fuldført en erhvervsfaglig uddannelse fem år efter grundskolen. 2016

Gymnasiet er i stigende grad den fortrukne uddannelse efter grundskolen

I 2016 havde 81 pct. af dem, der et år efter grundskolen var i gang med en uddannelse, valgt en gymnasial uddannelse, hvilket er en stigning på 11 procentpoint siden 2006. Erhvervsuddannelserne bliver derimod i stigende grad valgt fra. I 2016 var 17 pct. af de igangværende elever, som havde færdiggjort grundskolen året før, i gang med en erhvervsuddannelse. Det er tæt på en halvering i forhold til 2006, hvor tilsvarende andel var 31 pct.

Andel af igangværende studerende et år efter afgang fra grundskolen fordelt på uddannelse

Erhvervsuddannelserne tiltrækker drenge

Der er en ret stabil kønsforskel, når man ser på de unge, som er i gang med en uddannelse et år efter afgang fra grundskolen, og som har valgt at tage en erhvervsfaglig uddannelse. Erhvervsuddannelser tiltrækker omtrent dobbelt så mange drenge som piger. I 2016 var andelen af drenge, der var i gang med en uddannelse et år efter grundskolen, og som havde valgt en erhvervsuddannelse 23 pct., mens den var 11 pct. for pigerne. Til sammenligning var andelen af igangværende elever, der havde valgt erhvervsuddannelserne 39 pct. drenge og 22 pct. piger i 2006.

Drenge falder oftere ud af uddannelsessystemet

Det er særligt drenge, der afbryder deres uddannelse eller ikke kommer i gang med en ungdomsuddannelse. I 2016 havde 10 pct. af drengene afbrudt deres uddannelse det første år, efter de færdiggjorde grundskolen. Det samme gjorde sig gældende for 7 pct. af pigerne. Derudover er 9 pct. af drengene ikke kommet i gang med en uddannelse et år, efter de færdiggjorde deres grundskole i 2015. Det tilsvarende gælder for 8 pct. af pigerne.

Nyt fra Danmarks Statistik

18. maj 2017 - Nr. 209

Hent som PDF
Næste udgivelse: 17. maj 2018

Kontakt

Kilder og metode

Danmarks Statistik offentliggør uddannelsesstatistikken fra og med 2015 ud fra en ny klassifikation - se www.dst.dk/disced-15.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation