Gå til sidens indhold

Byggeriets konjunkturindikator uændret høj

Konjunkturbarometer for bygge og anlæg marts 2017

Den sæsonkorrigerede sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg ligger uændret på minus 4 som i februar og som i marts sidste år. Man skal tilbage til 2008 for at finde højere niveauer. Bygge- og anlægsbranchen er præget af udbredt mangel på arbejdskraft. Som det belyses i denne nyt, så gælder dette ikke kun for Danmark, men også andre EU-lande.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret

Sammenhæng mellem ledige stillinger og arbejdskraftmangel

Inden for EU opgøres andelen af ledige stillinger inden for bl.a. bygge- og anlægsbranchen kvartalsvist. Disse tal er i det følgende sammenlignet med konjunkturbarometerets opgørelse af mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsende faktor. Der er en tendens til, at en højere andel af ledige stillinger også medfører, at flere virksomheder ser arbejdskraftmangel som en produktionsbegrænsning - inden for et vist usikkerhedsområde, som skitseret med grå oval i figuren herunder.

Ledige stillinger vs. arbejdskraftmangel som produktionsbegrænsning, 4.kvt. 2016, div. EU-lande

Nordiske lande er begrænset af arbejdskraftmangel

Sammenhængen mellem ledige stillinger og arbejdskraftmangel er ikke uventet. Med flere ledige stillinger bliver manglen på arbejdskraft også mere produktionsbegrænsende. De tre nordiske lande Finland, Danmark og Sverige synes især påvirket af mangel på arbejdskraft. Endvidere ses det, at selv om Danmark, Storbritannien, Østrig og Sverige ligger på linje hvad angår ledige stillinger, ca. 2 pct., så er oplevelsen af arbejdskraftmangel som en produktionsbegrænsende faktor forskellig, spændende fra 8 pct. til 51 pct., hvilket antyder underliggende strukturforskelle imellem landene.

Generelle arbejdsløshedstal fra Eurostat korresponderer til dels med bygge- og anlægsbranchens tal for ledige stillinger og arbejdskraftmangel. Lande som Grækenland, Spanien, Italien, Portugal og Frankrig med høj arbejdsløshed ligger lavt i forhold til både ledige stillinger og begrænsende mangel på arbejdskraft. Lande med lav arbejdsløshed, dvs. Storbritannien, Tyskland, Nederlandene, Østrig og Danmark ligger højt i forhold til ledige stillinger og begrænsende arbejdskraftmangel.

Bygge- og anlægsentreprenører er hårdest ramt af mangel på arbejdskraft

I den danske byggebranche angiver 35 pct. af anlægsentreprenørerne, vægtet efter størrelse, at mangel på arbejdskraft er en produktionsbegrænsende faktor. Med 27 pct. er byggeentreprenørerne også hårdt ramt. For både el-installatører og vvs'ere drejer det sig om 20 pct. Lavest på listen ligger murere med 11 pct.

Relativ høj ordrebeholdning i den sammensatte konjunkturindikator

Beskæftigelsesforventningerne er positive med nettotallet 8 mod 9 i februar. Vurderingen af ordrebeholdningen er negativ med minus 15, men den er steget et point fra februar. Det er den højeste værdi siden juli 2014, hvor den lå på minus 12. 

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Beskæftigelses-
forventninger

Ordre-
beholdning1

Sammensat
konjunkturindikator

2016

Marts

12

-20

-4

 

Oktober

7

-20

-7

 

November

7

-19

-6

 

December

8

-19

-6

2017

Januar

11

-20

-5

 

Februar

9

-16

-4

 

Marts

8

-15

-4

1 Vurdering af ordrebeholdningens størrelse i forhold til det normale er opgjort ultimo foregående måned.

Nyt fra Danmarks Statistik

30. marts 2017 - Nr. 130

Hent som PDF
Næste udgivelse: 27. april 2017

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten