Gå til sidens indhold

Stigende tendens i detailhandlen

Konjunkturbarometer for detailhandel maj 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for detailhandlen er faldet til 13 i maj fra 18 i april. Dog har der været en stigende tendens siden januar. Over de seneste fem års maj-målinger har indikatoren ikke været højere. Både positive forventninger til den kommende omsætning og positive vurderinger af den faktiske omsætning holder indikatoren oppe. Derimod trækker vurderingen af lagerbeholdningen ned. Indikatorerne er ikke korrigeret for sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for detailhandel, ikke-sæsonkorrigeret

Optimisme omkring omsætningen

Virksomheder, der repræsenterer 46 pct. af beskæftigelsen i detailhandlen, forventer øget omsætning de kommende tre måneder, mens 6 pct. forventer faldende omsætning. Nettotallet, som er forskellen imellem procentandelene, der har angivet positiv og negativ vurdering, er således på 40. Det er noget højere end samme måned sidste år, maj 2014, hvor det var på 17.

I februar i år var forventningerne til omsætningen i den kommende tre-måneders-periode, februar-april, på nettotallet 30. Til sammenligning er vurderingen i maj af den faktiske omsætning i disse tre måneder på 16. Forventningerne blev således ikke opfyldt.

Lagerbeholdningen vurderes som for stor med nettotallet 18, og det påvirker den sammensatte konjunkturindikator i negativ retning. I maj 2014 var tallet 5.

Sammensat konjunkturindikator for detailhandel og dens komponenter, ikke-sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Omsætning,
faktisk

Lagerbeholdning1

Omsætning,
forventet

Sammensat
konjunkturindikator

2014

December

6

18

29

6

2015

Januar

10

14

9

2

 

Februar

30

17

30

14

 

Marts

9

16

37

10

 

April

34

20

41

18

 

Maj

16

18

40

13

1 En lagerbeholdning vurderet som for stor påvirker den sammensatte konjunkturindikator i negativ retning.

Positive beskæftigelsesforventninger

Ud over positive forventninger til omsætningen er der også positive forventninger til beskæftigelsen med nettotallet 6 i maj. I april var tallet også 6, og i maj sidste år var tallet 0.

Samlet set er detailhandlens forventninger til ordrer afgivet til leverandører faldet kraftigt fra nettotallet 28 i april til 6 i maj. Tallet var 1 i maj 2014.

Forventningerne til salgspriserne er på 3 i maj mod 1 i april. I maj 2014 var tallet minus 3.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, maj-juli 2015, ikke-sæsonkorrigeret

Positive forventninger i brancherne

Bilhandel inkl. engroshandel har i maj 2015 positive forventninger til alle indikatorer, undtaget ordrebeholdning hos leverandører. Bilværksteder har positive forventninger til alle indikatorer.

Handel med føde-, drikke- og tobaksvarer har også positive forventninger til alle indikatorer og udmærker sig med de mest positive forventninger til omsætning, beskæftigelse og ordrebeholdning hos leverandører.

Tankstationer har positive forventninger til omsætning, salgspriser og ordrebeholdning hos leverandører, men som eneste branche negative forventninger til beskæftigelse.

Anden detailhandel (elektronik, husholdningsudstyr, legetøj o.a.) har positive forventninger til omsætning og forventer at beskæftigelsen vil forblive uændret. Derimod er der negative forventninger til salgspriser og ordrebeholdning hos leverandører.

Nyt fra Danmarks Statistik

28. maj 2015 - Nr. 261

Hent som PDF
Næste udgivelse: 29. juni 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver hhv. positiv og negativ udvikling.
Der spores ikke udpræget sæsonmønster i data, hvorfor der ikke korrigeres herfor.
Historiske danske data frem til og med april 2011 er citeret fra DG ECFIN.

Vis hele teksten » « Minimer teksten