Gå til sidens indhold

Uændrede negative forventninger i industrien

Konjunkturbarometer for industri februar 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for industrien er minus 13 i februar ligesom i januar. Tallene er korrigerede for normale sæsonudsving. Af indikatorens tre komponenter er produktionsforventningerne fortsat positive trods fald, mens ordrebeholdningen fortsat er negativ. Færdigvarelagrene vurderes som for store, hvilket også tæller negativt.

Sammensat konjunkturindikator for industri, sæsonkorrigeret

Ordrebeholdning og produktionsforventninger er modsatrettede

Igennem de seneste måneder har der været en tendens til negativ vurdering af ordrebeholdningen samtidig med, at der har været positive forventninger til produktionen. Analyse af data for februar 2015 viser, at ud af de indkomne besvarelser er det kun 4 pct. af virksomhederne, målt på beskæftigelsen, som angiver stigende produktionsforventninger samtidig med ikke tilstrækkelig ordrebeholdning. Grunden til at det samlede resultat alligevel peger i modsat retning skyldes, at mange virksomheder har neutrale forventninger til en af indikatorerne, dvs. angiver tilstrækkelig ordrebeholdning eller uændrede produktionsforventninger. Det er altså typisk forskellige virksomheder, der enten har utilstrækkelig ordrebeholdning eller positive produktionsforventninger.

Sammensat konjunkturindikator for industri


Nettotal

 

Færdig-
varelagre1

Samlet
ordrebeholdning

 

Produktions-
forventninger

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

 

sæsonkorrigeret

2014

September

16

-19

 

8

-9

 

Oktober

23

-32

 

8

-16

 

November

25

-28

 

8

-15

 

December

27

-27

 

-1

-18

2015

Januar

25

-31

 

18

-13

 

Februar

15

-33

 

10

-13

1 Færdigvarelagre vurderet som for store påvirker den sammensatte konjunkturindikator i negativ retning.

Produktionsforventningerne er faldet men stadig positive

Med henvisning til tabellen ovenfor er de sæsonkorrigerede produktionsforventninger i februar på nettotallet 10 mod 18 i januar. I februar 2014 var tallet 15.

I ikke-sæsonkorrigerede tal er industriens vurdering af ordrebeholdningen på minus 33 mod minus 31 i januar. I februar 2014 var tallet 9. Med nettotallet 15 vurderer en overvægt af virksomhederne, at færdigvarelagrene er for store ved februar måneds start. Tallet var 25 i januar og 4 i februar 2014.

Stigning i ikke-sæsonkorrigerede produktionsforventninger

Det ikke-sæsonkorrigerede nettotal for forventningerne til produktionen er steget fra 10 i januar til 11 i februar 2015. I februar 2014 var indikatoren på 17.

Forventningerne til udviklingen i beskæftigelsen er faldet fra nul i januar til minus 2 i februar 2015. I februar 2014 var forventningerne på 1. Forventningerne til salgspriserne er steget fra minus 18 i januar til minus 8 i februar. I februar sidste år var indikatoren på 3.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, februar-april 2015, ikke sæsonkorrigeret

Industrierne for investeringsgoder og forbrugsgoder peger modsat

Investeringsgodeindustrien markerer sig med negative forventninger til de tre indikatorer: produktion, beskæftigelse og salgspriser. Omvendt er der positive forventninger til indikatorerne i forbrugsgodeindustrierne. Mellemproduktindustrien har kun positive forventninger til produktionen.

Nyt fra Danmarks Statistik

26. februar 2015 - Nr. 92

Hent som PDF
Næste udgivelse: 30. marts 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.
Brancherne i industri er grupperet i fire hovedsektorer ud fra, hvilke produkter der fremstilles. Investeringsgoder er produktionsmidler i form af fast realkapital som maskiner og transportmidler. Mellemprodukter er materialer, som andre industrier eller erhverv videreforarbejder, fx råstoffer og kemiske produkter. Varige forbrugsgoder er fx møbler. Ikke-varige forbrugsgoder er fx fødevarer.
Kun tidsserier, der udviser en klar sæsoneffekt, er korrigeret for sæsonudsving.

Vis hele teksten » « Minimer teksten