Gå til sidens indhold

Industriens konjunkturindikator stiger lidt

Konjunkturbarometer for industri januar 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for industrien er steget fra minus 19 i december til minus 13 i januar 2015. Tallene er korrigerede for normale sæsonudsving. Af indikatorens tre komponenter er produktionsforventningerne nu igen positive, mens ordrebeholdningen fortsat er negativ. Færdigvarelagrene vurderes som for store hvilket trækker ned.

Sammensat konjunkturindikator for industri, sæsonkorrigeret

Produktionsforventningerne atter positive

De sæsonkorrigerede produktionsforventninger er i januar 2015 på 17 mod minus 2 i december. I januar 2014 var tallet 18. Den kraftige stigning fra december til januar ses i alle industriens fire hovedsektorer.

I ikke-sæsonkorrigerede tal er industriens vurdering af ordrebeholdningen på minus 31 mod minus 27 i december. I januar 2014 var tallet 15.

Med nettotallet 25 vurderer en overvægt af virksomhederne, at færdigvarelagrene er for store ved januar måneds start. Tallet var 27 i december 2014 og minus 7 i januar 2014.

Sammensat konjunkturindikator for industri


Nettotal

 

Færdig-
varelagre1

Samlet
ordrebeholdning

 

Produktions-
forventninger

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

 

sæsonkorrigeret

2014

August

5

-16

 

6

-5

 

September

16

-19

 

8

-9

 

Oktober

23

-32

 

9

-15

 

November

25

-28

 

8

-15

 

December

27

-27

 

-2

-19

2015

Januar

25

-31

 

17

-13

1 Færdigvarelagre vurderet som for store påvirker den sammensatte konjunkturindikator i negativ retning.

Stigning i ikke-sæsonkorrigerede produktionsforventninger

Det ikke-sæsonkorrigerede nettotal for forventningerne til produktionen er steget fra minus 10 i december til 10 i januar 2015. I januar 2014 var indikatoren på 11.

Forventningerne til udviklingen i beskæftigelsen er steget fra minus 4 i december til 0 i januar 2015. Sidste år, i januar 2014, var forventningerne på 2. Forventningerne til salgspriserne er faldet fra minus 8 i december til minus 18 i januar. I januar sidste år var indikatoren på minus 9.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, januar-marts 2015, ikke sæsonkorrigeret

Hovedsageligt positive forventninger i sektorerne

Investeringsgodeindustrien (fx maskiner til produktion m.m.) viser som eneste sektor negative forventninger til produktion og beskæftigelse, samt de mest negative forventninger til salgspriser. Der er positive forventninger til ordreindgangene.

Mellemproduktindustrien (fx kemiske produkter) viser positive forventninger til alle ovenstående indikatorer undtagen salgspriserne.

Fremstilling af varige forbrugsgoder (fx møbler, elektronik og legetøj) viser klart mest positive forventninger til produktion og salgspriser. Ordreindgangene er også positive.

Fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder (fx fødevarer og medicin) viser positive forventninger til alle ovenstående indikatorer, undtagen salgspriserne.

Nyt fra Danmarks Statistik

29. januar 2015 - Nr. 40

Hent som PDF
Næste udgivelse: 26. februar 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.
Brancherne i industri er grupperet i fire hovedsektorer ud fra, hvilke produkter der fremstilles. Investeringsgoder er produktionsmidler i form af fast realkapital som maskiner og transportmidler. Mellemprodukter er materialer, som andre industrier eller erhverv videreforarbejder, fx råstoffer og kemiske produkter. Varige forbrugsgoder er fx møbler. Ikke-varige forbrugsgoder er fx fødevarer.
Kun tidsserier, der udviser en klar sæsoneffekt, er korrigeret for sæsonudsving.

Vis hele teksten » « Minimer teksten