Gå til sidens indhold

Lille dyk i konjunkturindikatoren for serviceerhverv

Konjunkturbarometer for serviceerhverv november 2014

Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhvervene er faldet fra 9 i oktober til 5 i november. Over de seneste 15 måneder spores der en flad tendens med indikatortal i et ret snævert interval mellem 2 og 9. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv, sæsonkorrigeret

Indikatorer på niveau med samme måned sidste år

I ikke-sæsonkorrigerede tal er den sammensatte konjunkturindikator på 3 imod 1 i november sidste år.

Virksomheder, der samlet repræsenterer 13 pct. af beskæftigelsen, forventer, at omsætningen vil stige de kommende tre måneder, mens 10 pct. forventer, at den vil falde. Nettotallet for omsætningsforventningerne er dermed 3 for november, hvilket er svagt højere end november sidste år, hvor det var 1.

Vurderingen af udviklingen i den faktiske omsætning de seneste tre måneder er på 3 i november mod 1 i november sidste år. Vurderingen af den faktiske forretningssituation er ligeledes på 3 i november, og her var den på 2 i samme måned 2013.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv og dens komponenter



Nettotal

 

Omsætning,
faktisk

Forretnings-
situation,
faktisk

Omsætning,
forventet

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

sæsonkorrigeret

2014

Juni

6

5

13

8

6

 

Juli

10

10

8

9

5

 

August

9

3

19

10

6

 

September

-3

1

11

3

4

 

Oktober

6

5

13

8

9

 

November

3

3

3

3

5

Negative beskæftigelsesforventninger

I ikke-sæsonkorrigerede tal var beskæftigelsesforventningerne i november 2014 på minus 10 - stort set som i november 2013, hvor tallet var minus 11. Turisme er eneste branchegruppe med positive forventninger. Transport skiller sig ud med særdeles negative forventninger.

Som før nævnt forventer serviceerhvervene øget omsætning. Mest positive forventninger findes hos forlag, tele og it, mens transport har de mest negative forventninger. Forventninger til salgspriser og takster er på nettotallet minus 4 i november mod minus 3 i november sidste år. Der er negative forventninger i alle branchegrupper med undtagelse af turisme samt kultur, fritid og anden service, der begge ligger på nul.

Forventning til udviklingen de næste tre måneder, november 2014 - januar 2015, ikke-sæsonkorrigeret

Færre oplever finansielle produktionsbegrænsninger

Samlet set angiver virksomheder, der repræsenterer 10 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, at der er finansielle begrænsninger for produktionen. Dette er lidt lavere end i november sidste år, hvor det var 13 pct.

Manglende efterspørgsel angives i november som produktionsbegrænsende faktor af 39 pct., hvor tallet var 41 pct. i samme måned sidste år. Mangel på arbejdskraft angives af 6 pct. som en produktionsbegrænsende faktor. I november sidste år var tallet 7. Mangel på lokaler eller materiel angives af 1 pct. Andre årsager angives af 7 pct.

Virksomheder, der repræsenterer 46 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, oplever ingen produktionsbegrænsninger. I november 2013 var tallet 43 pct.

Nyt fra Danmarks Statistik

27. november 2014 - Nr. 600

Hent som PDF
Næste udgivelse: 6. januar 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten